REDESCOPERIREA TRECUTULUI MEDIEVAL AL BRAȘOVULUI: CURTEA BISERICII NEGRE

UNEARTHING THE MEDIEVAL PAST OF BRAȘOV: THE BLACK CHURCH YARD

Volumul I al seriei: Redescoperirea trecutului medieval al Transilvaniei / Unearthing the medieval past of Transylvania

Primăria Municipiului Brașov, Asociația Culturală Hieronymus și Biserica Evanghelică C.A. Brașov au plăcuta onoare de a anunța lansarea volumului „Redescoperirea trecutului medieval al Brașovului: Curtea Bisericii Negre / Unearthing the medieval past of Brașov: the Black Church Yard”, rezultat al proiectului „Începuturile așezării Brașov: oameni, obiecte, gânduri”, finanțat în cadrul programului cultural al Primăriei Brașov și desfășurat în perioada iunie-octombrie 2015.

Obiectivul proiectului a fost valorificarea rezultatelor cercetării arheologice din curtea Bisericii Negre, desfășurată în anii 2012-2013, în contextul unui proiect de restaurare a acesteia. Săpăturile arheologice, finanțate de Asociația „Salvați Centrul Istoric al Brașovului”, au scos la lumină o vastă cantitate de artefacte (vase ceramice – întregi sau fragmentare, inele, cercei, catarame, închizători de haină, ace etc.) și au dezvăluit numeroase ruine, multe dintre acestea aparținând clădirilor care au existat în acest loc înainte de construirea Bisericii Negre. Cele mai vechi descoperiri sunt dacice, cărora le urmează locuințele de lemn ridicate de primii coloniști sosiți din Occident pentru a întemeia întâia așezare medievală din zona centrului istoric al Brașovului. Pe locul acestea așezări, în sec. XIII-XIV, se ridică mai multe rânduri de clădiri, iar în cele din urmă spațiul este ocupat de biserica parohială și de cimitirul acesteia (desființat la cumpăna sec. XVIII-XIX), stabilind astfel o dată pentru totdeauna rolul central al acesteia zone pentru orașul Brașov. Înconjurată astăzi de clădiri cu o lungă istorie și semnificație pentru oraș, precum Casa Parohială și Liceul Johannes Honterus, curtea Bisericii Negre încă adăpostește în adâncurile ei răspunsurile pentru multe din misterele trecutului Brașovului.

Volumul va fi lansat vineri, 9 octombrie 2015, la Brașov, în incinta Casei Parohiale a Bisericii Negre. Detaliile lansării vor fi anunțate în prealabil, în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc marți, 6 octombrie 2015, în localul Primăriei Municipiului Brașov. Lansarea va fi parte a activităților desfășurate în cadrul programului „Brașov 2021: Capitală Europeană a Culturii – Oraș Candidat”.