Proiect complex: 70 de ani de la naşterea lui Radu Popa (1933-1993)

 
Conferinţă, expoziţie, volum memorial
 
Sighişoara 14-16 mai 2003
 
Parteneri:
Ministerul Culturii
Muzeul de istorie Sighişoara
Primăria Municipiului Sighişoara
Institutul de Arheologie Vasile Pârvan
Muzeul judeţean Bistriţa Năsăud
 
 
Asociaţia Culturală Hieronymus a organizat în 2003 o serie de manifestări pentru comemorarea arheologului şi istoricului Radu POPA, la 70 de ani de la naşterea acestuia şi la 10 ani de la o tragică dispariţie.
 
Manifestările s-au desfăşurat la Sighişoara, oraşul natal al lui Radu Popa, şi au debutat în data de 14 mai 2003, în prezenţa familiei.
După o scurtă slujbă religioasă, oficiată la Biserica ortodoxă în prezenţa familiei şi a prietenilor, în după-amiaza zilei de 14 mai a fost dezvelită placa memorială, aşezată pe casa în care Radu Popa a trăit o bună parte din viaţă.
 
Un portret din bronz realizat de sculptorul Mihai Buculei este însoţit de un text succint: "În această casă a locuit doctor Radu Popa, 1933-1993, arheolog, istoric şi publicist de seamă al secolului XX, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice".
 
Principala manifestare a fost Conferinţa de istoria culturii, organizată în colaborare cu Ministerul Culturii şi cu Primăria Municipiului Sighişoara, la care au participat peste 70 de invitaţi din ţară şi străinătate. Conferinţa a debutat în ziua de 15 mai cu o deschidere festivă, la care au rostit cuvinte emoţionante despre cel comemorat academicienii Alexandru Vulpe, Şerban Papacostea, Paul Nidermeier, domnul Ioan Opriş şi doamna Tereza Sinigalia, precum şi domnul András Román din Ungaria.
 
 
Al doilea eveniment al zilei a fost lansarea volumului “In memoriam Radu Popa”, prezentat de academicianul Marius Porumb şi de dr. Corneliu Gaiu.
Volumul a fost pregătit de către Asociaţia culturală Hieronymus din fondurile proprii şi a fost tipărit de Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud. În sfârşit, în zilele de 15-16 mai s-au desfăşurat lucrările conferinţei, la care peste 40 de colegi, istorici, arhitecţi, arheologi, restauratori, şi-au prezentat studiile recente.
 
Programul conferinţei a inclus de asemenea vizitarea Bisericii din Deal, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură religioasă din Transilvania, care a fost prezentat invitaţilor de către cel mai autorizat istoric al său: dr. Cristoph Machat. Vizita a fost urmată de un concert de orgă, introdus de preotul Bruno Fröchlich.
 
În ultima zi au fost vizitate de asemenea cele mai importante componente ale cetăţii, cu un ghidaj profesional oferit de doamna Adriana Stroe.