Proiect arheologic: Pâncota, jud. Arad

 
Menţionată în documente încă din secolul al XII-lea, localitatea Pâncota păstrează unul dintre cele mai frumoase situri arheologice din partea vestică a ţării: o cetate de pământ conservată integral, în interiorul căreia se află ruinele mai multor construcţii din evul mediu şi epoca modernă.
 
Pe acest loc a funcţionat încă din sec. XII o mănăstire benedictină, în jurul căreia pare să fi fost realizată o impunătoare fortificaţie din pământ, prevăzută cu mai multe rânduri de valuri şi şanţuri. O cetate din piatră, menţionată deja în secolul al XIV-lea, a fost preluată de turci în 1565, şi din această etapă situl păstrează şi denumirea sub care îl cunoaştem astăzi: Cetatea Turcească.
 
 
După ce în secolul al XIX-lea au fost făcute săpături de amatori, din anul 2000 au fost iniţiate cercetări arheologice sistematice, sub egida Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Complexului Muzeal din Arad. Pentru aceasta a fost reunit un colectiv de specialişti de la SC Damasus SRL Braşov (dr. Daniela Marcu, asistent Cătălina Toma), Complexul Muzeal Arad (Florin Mărginean) şi Institutul de Istoria Artei George Oprescu din Bucureşti (dr. Suzana Heitel).
Recent s-au adăugat Asociaţia Culturală Hieronymus şi SC Aglia Tau SRL, ambele din Braşov, pentru a asigura desfăşurarea în condiţii bune a unui şantier dificil.
 
În acest an a fost secţionată fortificaţia de pământ, datând din evul mediu timpuriu, şi a fost încheiată investigarea bisericii mănăstirii. Un bogat material arheologic a completat bilanţul unui şantier extrem de interesant. Cea de-a 5-a campanie de cercetări arheologice la Cetatea turcească Pâncota a beneficiat de sprijinul nostru constant pe toată durata desfăşurării.
 
Un grup de voluntari din Anglia, Canada şi SUA, coordonaţi de George Ciotlauş, au lucrat alături de specialiştii noştri, asumându-şi operaţiunile mai delicate, cum ar fi şpăcluirea scheletelor, curăţarea structurilor zidite, prelucrarea primară a materialului ceramic abundent recoltat din săpătură.