Jocul schimbului într-un oraş medieval
Studiu de caz: Piaţa Mare din Sibiu
Simpozion de arheologie urbană / Lansare de carte

PROIECT REALIZAT ÎN CADRUL PROGRAMULUI
SIBIU - CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2007
Organizator: Asociaţia Culturală Hieronymus, Braşov
În colaborare cu: Muzeul Naţional Brukenthal
Responsabil de proiect: dr. Daniela Marcu Istrate, Toma-Cosmin Roman
Colaboratori: dr. Marian Ţiplic
Finanţator: Ministerul Culturii şi Cultelor
Afişul proiectului "Jocul schimbului într-un oraş medieval". Clic pentru imaginea mărită

În cadrul simpozionului dedicat arheologiei urbane din România ultimului deceniu, care a reunit peste 30 de specialişti din ţară, au fost prezentate rezultatele cercetărilor arheologice care au avut loc în Sibiu, în special în ultimii ani.

S-a avut în vedere arheologia spaţiului public central din secolul al XII-lea şi până în prezent. S-a urmărit calea transformării de-a lungul a cca. 800 de ani a unui spaţiu medieval în unul ultramodern fără ca spaţiul să-şi piardă valenţele sale istorice.
Simpozionul a fost organizat în perioada 23-25 noiembrie 2007, în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi cu Muzeul Naţional Brukenthal. La dezbateri a asistat un public destul de numeros, studenţi, specialişti din instituţiile sibiene de profil, dar şi amatori pasionaţi de istorie la modul general şi de istoria oraşului în care trăiesc la modul particular.

Concepţia simpozionului s-a bazat pe informaţii ştiinţifice de ultimă oră, înregistrate în cercetările arheologice recente, şi de asemenea pe implementarea unui proiect de amenajare urbană de mare succes. Programul simpozionului a inclus următoarele prezentări:

 • Petre Beşliu - Consideraţii generale asupra arheologiei Pieţelor Centrale ale Sibiului
 • Florin Blezu - Informaţii documentare despre pieţele centrale ale Sibiului medieval
 • Sabin Adrian Luca, Adrian Georgescu - Piaţa Mică din Sibiu
 • Daniela Marcu Istrate - Piaţa Huet
 • Maria Emilia Crîngaci Ţiplic - Obiectele speciale descoperite în săpăturile arheologice din Piaţa Huet
 • Mihai Constantinescu - Analiza antropologică a cimitirului din Piaţa Huet. Studiu preliminar
 • Angel Istrate - Piaţa Mare
 • Monica Gogu - Inventarul numismatic descoperit în Piaţa Mare şi Piaţa Huet
 • Georgeta El Susi - Materialul arheozoologic descoperit în Piaţa Mare şi Piaţa Huet
 • Ioan Marian Ţiplic - Piaţa 1 Decembrie 1918. Mănăstirea dominicană
 • Mircea Dan Lazăr - Piaţa Aurarilor din Sibiu
În cadrul simpozionului s-a desfăşurat şi lansarea volumului "Sibiu. Piaţa Mare. Cercetări arheologice" (autori: Angel Istrate, în colaborare cu Monica Dejan, Georgeta El Susi şi Cosmin Roman) care cuprinde monografia arheologică a celor mai recente cercetări, făcute în Zona Pieţei Mari cu ocazia restaurării majore de care aceasta a beneficiat în anii 2005-2006
Aspecte din timpul prezentărilor desfăşurate în cadrul simpozionului

Rezultatele cercetărilor sunt prezentate de autorii care au executat lucrările într-un format A4, cu 8 pagini color, 272 pagini de text cu ilustraţie inclusă, şi planşe cu fotografii şi desene. Este o imagine completă asupra unei importante componente a Sibiului de astăzi, Piaţa Mare, veritabil centru administrativ al oraşului modern, ce poartă o încărcătură istorică greu de egalat.

Lansarea a avut loc în data de 24 noiembrie 2007, începând cu orele 16, la Muzeul Naţional Brukenthal, secţia de istorie, accesul fiind gratuit pentru toţi cei interesaţi.
Aspect de la lansarea monografiilor arheologice "Piaţa Huet" şi "Piaţa Mare". Clic pentru imaginea mărită
Pentru ca informaţiile dar şi dezbaterile de la sesiune să nu fie accesibile doar unui număr restrâns de oameni ne propunem publicarea într-un volum a tuturor comunicărilor.

Obiective:

Scopul principal al proiectului este acela de a provoca o discuţie despre arheologia urbană în România, analizând coordonatele care o definesc în strânsă legătură cu amploarea fenomenului.

Autorii proiectului speră că rezultatele acestei conferinţe, puse la dispoziţia autorităţilor, vor putea contribui substanţial la îmbunătăţirea contextului cercetării arheologice urbane.