Biserica Evanghelică Sfântul Martin Brașov

Descarcă broșura>>

Biserica evanghelică de pe Dealul de Jos, a fost construită în secolul al XIV-lea, fiind dedicată sfântului Martin: este menționată într-un document al regelui Sigisimund de Luxemburg, iar cercetarea arheologică a confirmat această datare timpurie, cu ajutorul unor obiecte care sunt astăzi expuse aici. Biserica a fost de mai multe ori modificată, între anii 1400 și 1700, perioadă din care ne-au rămas frumoase portaluri cu ancadramente gotice, ferestre cu ancadramente gotice și renascentiste, pictură și numeroase obiecte. Modificarea cea mai importantă a avut loc în jurul anului 1800, cand biserica a fost extinsă și s-a construit un nou sanctuar.

Consistoriul Evanghelic Brașov a inițiat, în urmă cu câțiva ani, restaurarea acestui monument istoric. Nu s-a declanșat însă o restaurare de rutină, ci o restaurare exemplară, bazată pe cercetări interdisciplinare, ale căror rezultate au fost apoi sintetizate de arhitecți. Timp de 2 ani biserica a fost lăsată pe seama specialiștilor: arheologi, istorici, istorici de artă, cercetători ai zidurilor, tencuielilor, picturilor, pietrelor și elementelor din lemn și-au petrecut în jurul Bisericii Sfântul Martin luni de zile. Au reconstruit istoria clădirii, au descifrat cele mai mici detalii  și au propus cele mai bune soluții pentru restaurare și valorificare, de asemenea pentru conservarea obiectelor, fie că sunt arheologice fie că fac parte din mobilierul bisericii.

Monumentul istoric este de obicei o clădire complicată, construită în multe etape. Totdeauna este o provocare să descifrăm acest trecut și să decidem ce este mai important, mai coerent și ce ar trebui să arătăm celorlalți într-o formă finală. Restaurarea este astfel un proces complex și îndelungat, care de obicei pune la încercare răbdarea tuturor, a proprietarilor, a publicului și mai ales a finanțatorilor. De aceea, nu foarte des avem ocazia să asistăm la o restaurare atât de elaborată precum cea a bisericii Sfântul Martin, bazată pe studierea clădirii și preocupată de a aduce un real plus de valoare acesteia.

Am obținut rezultate de excepție, pe care am încercat să le prezint, într-o formă coerentă, în această expoziție. Istoria pe scurt a bisericii și principalele cercetări sunt descrise în cele 16 postere, în pliantul expoziției și într-un mic catalog. Textele sintetice sunt însoțite de numeroase imagini, desene și fotografii, grupate cu dorința de a vă împărtăși cât mai mult din experiența noastră. Vedetele expoziției cred că sunt obiectele, scoase la lumină de arheologi, conservate și restaurate de o echipă amplă de specialiști. Vă invit să admirați monede și ceramică din sec. XIV-XV, îndeosebi cele două corpuri de iluminat, piese unice până în momentul de față. De asemenea sunt expuse piese de port și accesorii din sec. XVI-XVIII. În cercetările arheologice din interiorul bisericii am avut șansa de a descoperi câteva piese de execelență: sicrie ale căror capace au fost inscripționate pe interior prin pictare precum și mai multe piese textile – toate acestea din secolul al XVIII-lea și păstrate într-o stare foarte bună. Asemenea descoperiri în cercetările arheologice sunt extrem de rare, și suntem foarte mândri că le-am putut aduce astăzi în fața Dvs., prin bunăvoința dnei Balint Agnes care a înfiat efectiv fragmentele textile.