Sacru şi profan într-un oraş european (1150-2007)
Piaţa Huet - o punte peste timp

PROIECT OFICIAL AL PROGRAMULUI
SIBIU - CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2007

Organizator: Asociaţia Culturală Hieronymus, Braşov
Daniela Marcu Istrate (coordonator), Angel Istrate, Victor Moraru
Colaboratori: Cosmin Roman, Adrian Georgescu, Cătălina Toma
Finanţator: Ministerul Culturii şi Cultelor
Cofinanţare: Asociaţia Culturală Hieronymus
Sponsori: SC Geiger SRL, SC Sinecon SRL
Parteneri: Muzeul Naţional Brukenthal, Parohia Evanghelică Sibiu

Locul de desfăşurare: Ferula Bisericii Evanghelice din Sibiu, Piaţa Huet nr. 1

Principalele evenimente:

„Sacru şi profan într-un oraş european” este unul dintre proiectele oficiale ale programului „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007". Organizat de Asociaţia Culturală Hieronymus, proiectul sintetizează o mare parte din lucrările făcute în Piaţa Huet în anii 2005-2006, pentru reabilitarea spaţiului public: cercetări arheologice, degajarea şi refacerea nivelului de călcare, instalaţii, refacerea pavimentului şi a mobilierului urban. O mare investiţie a Primăriei din Sibiu, prin efortul multor specialişti, restaurarea Pieţei Huet este un dar pentru locuitorii oraşului, ca de altfel pentru orice trecător.

Proiectul nostru încearcă să transmită acest mesaj, într-o formulă accesibilă oricărei vârste şi culturi, printr-un grupaj de evenimente.

Expoziţia cu subtitlul ”Piaţa Huet, o punte peste timp” descrie drumul parcurs de la cercetări, documentaţii şi proiecte până la transformarea acestora în realitate. 40 de panouri cu text şi imagine, 4 vitrine cu obiecte arheologice, reconstituirea unui mormânt cu cistă din cărămidă, acestea sunt componentele expoziţiei, deschisă în ferula Bisericii Evanghelice din Sibiu.

Cel de-al doilea eveniment este editorial: un volum care parcurge istoria Pieţei Huet de la aşezarea saşilor în Sibiu, spre mijlocul secolului al XII-lea, şi până în anul 2007. Reflectoarele au stăruit mai mult asupra felului în care a fost redescoperită această istorie, prin cercetări arheologice complexe, descriind derularea acestora în spaţiu şi timp. Al doilea capitol s-a concentrat pe reabilitarea spaţiului public, prezentând în detaliu culisele şantierului de restaurare.