Antet Hieronymus

 

 

Expoziție:

FELDIOARA REDESCOPERITĂ. UN SIT AL OASPEȚILOR GERMANI ÎN ESTUL EUROPEI

Citiţi articolul complet>>

 


Lansare de carte:

REDESCOPERIREA TRECUTULUI MEDIEVAL AL BRAȘOVULUI: CURTEA BISERICII NEGRE / UNEARTHING THE MEDIEVAL PAST OF BRAȘOV: THE BLACK CHURCH YARD

Volumul I al seriei: Redescoperirea trecutului medieval al Transilvaniei / Unearthing the medieval past of Transylvania

Primăria Municipiului Brașov, Asociația Culturală Hieronymus și Biserica Evanghelică C.A. Brașov au plăcuta onoare de a anunța lansarea volumului „Redescoperirea trecutului medieval al Brașovului / Unearthing the medieval past of Brașov”, rezultat al proiectului „Începuturile așezării Brașov: oameni, obiecte, gânduri”. Volumul va fi lansat vineri, 9 octombrie 2015, la Brașov, în incinta Casei Parohiale a Bisericii Negre. Detaliile lansării vor fi anunțate în prealabil, în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc marți, 6 octombrie 2015, în localul Primăriei Municipiului Brașov.

Obiectivul proiectului a fost valorificarea rezultatelor cercetării arheologice din curtea Bisericii Negre, desfășurată în anii 2012-2013, în contextul unui proiect de restaurare a acesteia. Săpăturile arheologice, finanțate de Asociația „Salvați Centrul Istoric al Brașovului”, au scos la lumină o vastă cantitate de artefacte (vase ceramice – întregi sau fragmentare, inele, cercei, catarame, închizători de haină, ace etc.) și au dezvăluit numeroase ruine, multe dintre acestea aparținând clădirilor care au existat în acest loc înainte de construirea Bisericii Negre.

Citiţi articolul complet>>

 

„Feldioara redescoperită: un sit al oaspeților germani în estul Europei”

Complexul Național Muzeal ASTRA, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, Biblioteca Județeană Astra și Asociația Culturală Hieronymus anunță organizarea unei expoziții în cadrul proiectului „Feldioara redescoperită: un sit al oaspeților germani în estul Europei”. Expoziția va putea fi vizitată în perioada octombrie – noiembrie 2015 la sediul Bibliotecii Județene Astra, corpul 2, respectiv în perioada aprilie – iunie 2016 la sediul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale Astra din Dumbrava Sibiului. Înafara acestor evenimente planificate, expoziția va fi itinerantă, în funcție de solicitări. Expoziția va consta din panouri de prezentare și din câteva din descoperirile cele mai importante pentru istoria acestei localități.

Cercetarea arheologică a Feldioara a fost inițiată de regretatul Radu Popa și primele săpături sistematice au fost organizate în perioada 1990-1995. Începând din anul 2013, au din nou loc săpături arheologice, în contextul lucrărilor de restaurare la cetate.

 

Lansare de carte:

Cetatea Ardud. Repere istorice și arheologice / Erdőd Vára. Történeti és régészeti adatok / Ardud Fortress. Historical and Archaeological Data

Volumul a fost lansat pe 18 iulie 2015, în cadrul conferinței „Ardud – Tradiție și Continuitate” susținută în localul primăriei Orașului Ardud. Prezentarea a fost făcută de coordonatoarea volumului, Daniela Marcu Istrate. Lansarea de carte și conferința în cadrul căreia a fost efectuate au fost parte a manifestărilor celei de a patra ediție a festivalului medieval MedievArtFest de la Ardud (17-19 iulie 2015). În acest an festivalul a avut o semnificație deosebită, localitatea celebrând totodată și 800 de ani de la prima atestare documentară.

Citiţi articolul complet>>

 


"Începuturile aşezării Braşov: oameni, obiecte, gânduri"

Brașovul (Kronstadt, Brassó, Corona) este unul dintre cele șapte mari orașe întemeiate în Transilvania în Evul Mediu de coloniștii occidentali. Săpăturile arheologice efectuate recent în centrul istoric (în Curtea Honterus) au adus la lumină informații spectaculoase despre istoria lui, necunoscute anterior: ruine ale unor clădiri de cult, construcții civile, artefacte, peste 1500 de morminte. Volumul ce va fi lansat în toamna lui 2015 va utiliza aceste noi date pentru a aborda mai mult de șapte sute de ani din această istorie, de la începuturile orașului și până în zilele noastre.

Citiţi articolul complet>>

 


"Cetatea Ardud între medieval și modern. Date istorice, restituiri arheologice"

Cetatea Ardud, turnul de sud-estCetatea de la Ardud (Erdőd, Erdeed) a fost construită în secolul XV de către familia Drágffy (Dragoș). Ruinată și refăcută în repetate rânduri, cetatea a fost cercetată arheologic în 2010, în cadrul unui proiect de restaurare.

Volumul ce va fi lansat în vara lui 2015, rod a mai multor ani de lucru, abordează istoria monumentului pe baza rezultatelor acestei cercetări arheologice, corelate cu documentele și cu planurile de epocă. Textul, însoțit de ilustrație bogată, va purta pe cititor de la începuturile locuirii pe platoul cetății (în preistorie) la perioada cetății familiei Drágffy, apoi a castelului familiei Károlyi (în a cărui capelă s-a celebrat nunta dintre Petőfi Sándor și Szendrey Júlia) iar în sfârșit la perioada contemporană a turnului neo-gotic înconjurat de ruine și secrete.

Citiţi articolul complet>>


Lansare de carte: „Radu Popa. Studii și articole (I)”
vernisaj expoziție Radu Popa (1933-1993): Istoric, Arheolog, Profesor și lansare volum Radu Popa. Studii și articole

Volumul va fi lansat în 15 aprilie 2014 cu ocazia vernisajului la București a expoziției „Radu Popa (1933-1993): Istoric, Arheolog, Profesor” în sediul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” de la Casa Macca.

Pe 17 octombrie 2014, volumul va fi prezentat și la Sibiu, în paralele cu reiterarea expoziției „Radu Popa (1933-1993): Istoric, Arheolog, Profesor” în cadrul celei de a VII-a ediții a conferinței internaționale „Relații Interetnice în Transilvania. Militaria Medievalia în Europa Centrală și de Est”.

Citiți articolul complet>>

_________________________________________________________________________

 Expoziție „Radu Popa (1933-1993): Istoric, Arheolog, Profesor”

Expoziție, catalog de expoziție Radu Popa (1933-1993): Istoric, Arheolog, Profesor

Citiți articolul complet>>

 

 


 

"Biserica evanghelică Sfântul Martin, Brașov. Arheologie, arhitectură, restaurare"

Biserica evanghelică Sfântul Martin, Brașov - Hieronymus BrasovExpoziție, catalog, inventariere și restaurare obiecte arheologice

Brașov, octombrie 2012

Doamnelor și domnilor,

Locuim într-un oraș al cărui centru este alcătuit din monumente istorice. Totuși, cu mare greutate găsim timp pentru promovarea și valorificarea acestui patrimoniu fabulos. Vă rog să priviți această expoziție ca fiind un mesaj de prietenie din partea specialiștilor: monumentele fac parte din viața noastră, vă învităm să ne apropiem de ele, să le cunoaștem și să le respectăm. Vă propunem să încercăm împreună să avem grijă de aceste comori ale trecutului. Cu cât le vom acorda mai multă atenție, cu atât beneficiile noastre vor fi mai mari!

Citiți articolul complet>>

 


"Zilele Europene ale Patrimoniului 2012"

Co-organizator la  Zilele Europene ale Patrimoniului-2012

Zilele Europene ale Patrimoniului 2012


"Descoperiri arheologice la Alba Iulia. Documentarea şi inventarierea obiectelor arheologice descoperite în cercetările de salvare realizate (2000-2009)"

15 iunie 2009 - 30 aprilie 2010

Descoperiri arheologice la Alba Iulia. Documentarea şi inventarierea obiectelor arheologice descoperite în cercetările de salvare realizate (2000-2009)Finanţator: Ambasada Statelor Unite ale Americii,  Centrul Cultural American, Bucureşti
Colaboratori: Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Partener, beneficiar: Arhiepiscopia Romano- catolică, Alba Iulia

Obiective

Inventarierea parţială a colecţiei de arheologie a Arhiepiscopiei romano-catolice (4518 obiecte inventariate înregistrate în sistem DOCPAT), crearea registrelor de inventar.
Restaurarea unui număr de 200 obiecte aflate într-o stare de conservare precară.
Organizarea unui depozit modern, dotarea acestuia cu aparatură de monitorizare a temperaturii şi umidităţii.
Organizarea şi vernisarea expoziţiei "Urmele trecutului"

Citiţi articolul complet >>

 


"Începuturile artei medievale în bazinul inferior al Mureşului" de Suzana Móré Heitel

Începuturile artei medievale în bazinul inferior al Mureşului de Suzana Móré HeitelEditare volum și lansare de carte

La 2 ani de la dispariţia prematură a istoricului de artă SUZANA MÓRÉ HEITEL, vă invităm să participaţi alături de noi la omagierea acestei luminoase personalităţi prin lansarea volumului:

Suzana Móré Heitel
Începuturile artei medievale în bazinul inferior al Mureşului

Citiți articolul complet >>